Coney Island Parachute Pavilion

19_Practice_Coney Island

 

Project Type: Waterfront Pavilion

Location: Coney Island, New York, New York

Phase: Unbuilt, Competition Entry

Year: 2005

Size: 12,000 sq.ft.

 
 

The Parachute Pavilion is conceived around a serpentine ramp that emerges from the Coney Island boardwalk and transforms the geometry of a roller coaster into a spatial knot.  Materially of the overall system is treated as a cacophony of found objects reassembled into an effect of fluid extension to the Parachute Jump, enabling the augmented experience of former Parachutes’ vertigo. It is a folly; funhouse interruption to a boardwalk stroll.  While one can walk around the pavilion taking the ramp to the roof deck for viewing the parachute jump and greater Coney Island and then descend the ramp without entering the pavilion, the pavilion itself act as a shortcut and densifies that experience.  One can enter the core interior of the pavilion from ground/parking level where a store and private offices are housed or from the boardwalk on the exhibition/event space level, or travel up the ramp to the restaurant. The exhibition/event space opens to the boardwalk to incorporate it for outdoor events. The restaurant can seat 130 people but by expanding to the roof deck and through openings onto the ramp, this capacity can be increased for private functions and other special events. All the spaces are flexible with direct interior/exterior access. The restaurant’s kitchen is equally versatile. In lieu of the Coney Island’s history the overall organization of the system strives to reflect a degree of equalitarianism and flattened hierarchy, while discovering new perceptual moments when engaged with the ramp. The restaurant, however, is conceived as a counterpoint to the usual hot dog offerings of Coney Island. With its airiness and large expanses of glass the restaurant is reminiscent of the indoor/outdoor cafes in Vienna’s public parks, thus underlining the international appeal of Coney Island.

Project DESIGNER: Dana Cupkova | PROJECT TEAM: Martin Uhrik, Martin Myers